Tuesday, 31 August 2010

20 ramdhan


macam sekejap ja masa berlalu..3 thn lepas 20 ramdhan mummy bersalinkan yasmine...skang yasmine dah bawak beg g school...tp manja tetap macam dari 1st day mummy bersalinkan yasmine dulu..kalau tidor mesti nak berpeluk sakan dgn mummy...

semoga yasmine manja selama-lamannya dengan mummy...

Monday, 23 August 2010

Thursday, 19 August 2010

review kampung tok mak buffet ramadhan

tak best n hanya 1 bintang..kambing panggang bau hamis...makanan tak banyak pilihan

quinny



skang yasmine agak berat lagik even dia diet skang...in other word kurangkan susu la..aduhai lotih mak sayang oi...

masa kecik mummy beli sweet cherry...mmm..hayat agak pendek tayar dah tak balance...tak tau napa...then beli lagik satu la...kekonon ok la kot...tak lama gak..n awal thn lepas daddy dah geram sgt pi la kat stroller shop kat tropicana rembat quinny n agak telan air liuq gak la mummy hang ni cik putih oi...yang penting max weight adalah 26 kg..tp skang yasmine baru 21kg dah jd blk penyakit sama...nak beli mc larren dulu dia kata max weight 16kg ja...macam sweet cherry...dgn tabiat awak penat jalan nak berdukung...sakit tulang belakang mak awak lum baik pun...

Tuesday, 17 August 2010

bufet ramadhan

kalau sesetengah orang kata bufet ramadhan ni gaya hidup tp for me n hubby berpada2...aku punya prinsip mudah setakat below rm50 per kepala memang affordable n bleh pi makan..kalau lebih maaf aku tak minat la..bukan apa..fulus tak sebanyak itu nak pi makan ber 3 ( bayar 2 je) n mahal nak mampus...biar la org kutuk aku kedekut pun...heheeh...so secara berhemah aku belanja nyer esok nak g picc jer yang murah,,,berbaloi atau tak nanti la i review...aku tak mampu nak amik buffet memahal...

ok la gak pasal duit claim dah masuk...bley g buffet ramadhan....kita org sederhana...belanja biar berpada yer....

Sunday, 15 August 2010

macam macam rasa...macam macam cerita

hal kerja...bagi makan anak isteri...keberkatan duit memg nampak terang-terang la...jual kuih 2 kupang macam mak aku nampak sgt keberkatan...mak aku tak pernah makan duit org walaupun sekupang...maklum dia jual kuih org gak..kalau tak abis memamg aku makan tp mak aku mesti bayar...dengan titik peluh mak aku kami membesar dan jd manusia la....

rindu sgt kat mak, ngan pak aku...maklum mak aku ni gigih sgt buat kerja...kalau assistant dia dari kecik aku la...heehhe...byk kuih aku bleh buat...dan memasak memang hobi aku...maklum dari kecik dah biasa dgn periuk kukus...hheehhe..talam...

beza dgn daddy yasmine...dia dari kecik org senang...tak biasa susah...dah kawin aku selalu cerita kat dia aktiviti aku masa bulan puasa kalau zaman aku dari kecik sampai la aku dah jd cikgu...kagum dia kat aku..kekadang dia tak percaya...tp skang terbalik..dia kerja sgt-sgt stress...beza dgn aku...aku ni jenis bleh serap stress ni...maklum dari kecik dah biasa susah...dia lak tak macam aku...

jd dalam mendidik anak memang yasmine selalu dpt no...bukan apa...aku nak dia hargai betapa susahnya hidup kalau kita tak bersusah dahulu..tak semua benda yang kita nak kita akan dpt...kalau mc d bg stengah org setiap kali pi alamanda dpt..yasmine memang tak dpt selalu...selalu la dia terlolong dpn mc d...ya lah tiap ari pi alamanda tkan tiap ari mc d kot....skang sejak 2 minggu ni dah rilek depan mc d...siap bye bye lagik....seminggu cuma sekali...nanti nak anjakkan jadi sebulan sekali....chocolate pun dia dah tak makan unless ada org bg....aku bukan nak kedekut...tp aku nampak dia hargai benda dalam idup dia...bukan setakat benda...hargai la mak bapak dia....keluarga dia...

dugaan ramadhan



setenang hati aku...berkocak jugak hati aku..mode sedih ..heheeh


apa apa yang terjadi sepanjang ramadhan yang baru 6 hati berlangsung hanyalah sedikit ujian...( selepas membaca buku motivasi)...kalau kita redha dengan apa yang terjadi hati kita akan tenang walaupun sukar melupakan apa yang terjadi...mood dan motivasi kerja sebenarnya menurun...tapi yang paling penting aku masih ada kawan-kawan rapat kat ofis...sila, am, kak mas, kak miha, en ali yang byk bg semangat pada aku...kekawan blogger..cewah2...pun bg semangat...hubby n yasmine..mak n pak aku...adik beradik...sgt2 bg aku semangat..rezeki kita bukan pada org lain...semua di tangan tuhan...ya skang aku dah redha sementara mendapat tempat baru...kerja sejujur hati...moga berkat pendapatan nak bg mak, pak n bg makan anak aku....

Friday, 13 August 2010

melepas geram

Betul ke org kata pasal perangai aries…ni dek kerana aku sentap hal meeting semalam sampai menitiskan airmata dpn en hashim…tahla..tak bley control…aku macam tak bley nak maafkan si AMS tu dah…merangkap jiran belakang umah aku ja pun…kalau dia rasa aku tak berkelayakan napa tak mai sound aku depan…semalam dalam meeting sembunyi celah laptop…nampak sgt takdak telur…..gggrrrrr..alasan diberi nak masuk cikgu dia…aku dah bosan dgn politik ofis…rasa rindu sgt kat sekolah…tgk la aku try for 6 bulan…tak ok aku rasa kena decide la,….hal meeting semalam sgt2 aku sentap..ya aku hanyalah gred 41…beza dgn dia yang hanya 44 kup ( ceh umur dah 45 pun baru 44 kup…) sempat lagik aku mengata ni…)suka ati I la…ni kan tempat I meluah perasaan)…..ya allah bgla aku ketenangan,….aku memg tak leh tgk muka dia si jawa tu dah

Wednesday, 11 August 2010

1 RAMADHAN

APA LA nak di masak ptg ni yer...yasmine suka masak kicap...tp dia tak puasa...paknya pulak suka makan gulai lemak...mak nya makin bertambah berat...lauk aku suka apa ek...tah la mak aku masak gulai daging rebug aku suka,,,,gulai ikan kering nenas sedap nya...rindu pulak mak masak,.....

Monday, 9 August 2010

SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN

BANYAK kenangan bulan ramadhan :

Zaman sekolah :
- jual kuih tolong mak...

Zaman kerja :
- beli juadah kat pasar ramadhan arena square kuala kangsar

Zaman kawin :- fasa 1
- bersalinkan yasmine saffieya di bulan ramadhan...

Zaman kawin :- fasa 2
- masak berbuka dan sahur...aduhai malas...

tapi ni la time paling baik nak diet....uhuh...

Sunday, 8 August 2010