Wednesday, 20 November 2013

Br semalam

Terasa baru semalam saja mummy buat kiraan dan senarai panjang keperluan baby yang tengah di kandung...petang ni sebab internet ofis slow mummy buat senarai keperluan kakak darjah 1... cepat masa berlalu...tk puas mummy manjakan kakak...byk juga duit nk spend kakak mula darjah 1....tkpa kita beli yg penting penting dulu yea...

Friday, 15 November 2013

Susah Ke Maths

Td amik result kakak semua alhamdulillah kecuali matematik...cabaran paling besar sebab dulu aku pun ajaq maths.anak sendiri nak tambah dan kira syiling aku check td byk kakak hentam kromo...so cuti sekolah ni memg kena tumpu maths lebih la...maybe teknik aku ajaq salah kot...huhu.ajaq budak kecik tk sama aku ajaq budak besaq dulu...

Wednesday, 13 November 2013

Suka Hati Aku La

Ni statement selalu kat fb kalau bengang kat orang kan...tp bila tk post status dan setakat baca komen status orang rasanya elok diambil pengajaran....
1. Br je tau mengandung cerita sana sini letak preggy test...mmm rasanya elok di fikirkan kembali apa kesan dia....dulu dulu pun org tua rahsiakan dulu seawal 3 bulan...apa plak perasaan org yg betul2 harap mengandung dan 10 thn kawin....yes dia ucap tahniah...tp jauh du sudut hati dia?....
2. Menunjuk anak tadika dah cemerlang...it happened to my close fren...dia cemerlang tp anak tk cemerlang so she try to push anak to the limit...kan ke memberi tekanan...maybe niat asal nk tunjuk kat mak sedara pak sedara si kecil je...mmm apa kata limit kan pic tu pada family ja....
3. Post pic beli gucci, lv ...memg bangga pasal bleh beli..tp menimbulkan riak...blog lagi ok kot tunjuk pasal dia cam diari ja...so kepuasan lg disini...kata diari...

N banyak lagi la...ni semua ingatan pada diri bila mendapat teguran dr ustaz yang share ilmu di majlis titian ilmu...aku pun mesti penah buat...muahahah...takat beli beg vincci aku post...adoi malu aih...tkpa setiap hari kita perbaiki diri
..semua pinjaman allah...

Wednesday, 2 October 2013

Selamat Panjang Umur

Happy bday yasmine saffieya..anak sukung yg manja dan mengada...mummy tiap hari doakan  yg baik baik untuk kakak...

Tuesday, 10 September 2013

Tanda Bacaan

Semalam kakak tanya fungsi noktah, koma dan tanda soal...so mak yang tk berapa reti ajaq bm pun menjawab berdasarkan intonasi suara...dan beberapa contoh ayat...cepatnya kakak membesar...bilik ibu ini di dalam hati..sambil mengira...balik kerja pukul 5.30..amik depa..main kejap..baring dan terus memasak...depa main dua beradik...bergaduh..menangis...kul 7 siap dinner makan solat maghrib..mengaji...mengajar kakak..kul 9.30 dia dah tidoq...berapa jam saja masa aku bersama depa...cukup ka bekalan didikan yang kita bagi (suami isteri ) pada anak aku ni...sedih tetiba rasa...adakah nanti kakak akak cuma noktahkan saja aku dalam hidup depa selepas mummy dan daddy dah tiada...ataupun kami dalam kategori soal sahaja...sedihhhhh...

Monday, 9 September 2013

Camelia Sayang

Daddy : Adik,dah la tu...tido Camelia : Eh bising la...pergi... Ni cerita daddy last night pasal mummy dan kakak dan tido...camelia skang ni kuat menjawab...tak macam kakak yang akan diam kalau kena marah ...adik jgn lawan daddy eh...sian daddy...suka ati aaa...itu ayat dia...mana dia dapat vocab itu pun tak taulah...pening dengan adik sorang ni...

Sunday, 8 September 2013

MENGAJI ZAMAN DULU

Dulu kalau mengaji Al-Quran zaman aku kecik, ya allah lama hazab aku rasa masa tuh..huauauhuahua...maklum la kami 2 beradik pi mengaji dari sebelum maghrib dan balik kul 9.45 la biasanya...lama kan...zaman tu lak popular cerita ninja..best mak aih...dah la mengaji lama..tok guru aku dulu lak org susah la aku kategorikan..bekalan letrik dan air umah dia kena potong lama gak la...anak dia lak mata tak nampak sejak baby...sian kan...kami mengaji bertemankan lampu pelita karbait la dan air kecik ja kalau nak amik air sembahyang ( b siapa yg terkentut cepat)...hahaha..pas mengaji lak siapa yang dah abis awal memg tak dibenarkan balik awal..hang tunggu la yang paling slow tadi tu mengaji dan yang paling pandai ( aku lah tu) hhahahahah...kena ajar org yang slow...kami b4 mengaji quran mesti hafal bacaan dalam solat...bagus kan tok guru aku dulu..pakcik mud dan makcik aisyah...alhamdulillah berkat mengaji disitu aku tak buta al-quran...skang aku lak ngajar anak sendiri pasal aku ni mak yang cerewet...kang tok guru ajar 5 minit ja...terus bagi balik memg aku tak berkenan...

Obses

Nilah kalau dah obses...pas ipad abis bateri...amik hp daddy...hp mummy...pas abis je bateri hp...marah .... pasal tk leh tgk upin ipin...tk stress ka mak kamu dik...tanya dia siapa kawan dia...dia jwb kawan adik upin ipin ara...amboi kamu

Thursday, 5 September 2013

Perancangan Asyik Gagal

Itulah namanya rancangan manusia kan...uiii geram gak sebenarnya..tp muhasabah diri la skit...mmmmm...fail fail...nak kata tak hati-hati dan jimat cermat ...tak jugak...adoi....Semalam kena saman parking ...aiyooo tepuk dahi maaaa...

Wednesday, 4 September 2013

Sambungan Semalam

Semalam pas amik kakak dari umah cik huda terus kami p ker pusat homeopati tu..check by ustaz doktor yang muda...so dia check kot- kot yasmine ada ketulan kat leher..alhamdulillah takdak..so dr ustaz kata kena minum air kosong banyak n kena makan ubat yang dia bagi sampai habis..stop ubat dari hospital..alhamdulillah pagi ni dah tak demam la...makan ubat tu kunyah..senang jer...and dia pun suka...semalam tak bawak camelia pasal dia dia tidoq kat umah pengasuh...so rancang nak bawak dia g sabtu ni sama dengan daddy dia untuk ubat migrain..

Tuesday, 3 September 2013

Rawatan Homeopati

Sebab anak- anak asyik demam on and off..masalah sembelit yang tak berkesudahan so ari ni nekadkan hati nak mencuba rawatan homeopati...nak jauhkan anak- anak dari antibiotik pulak...semoga allah memberi jalan pada ku...amin...nanti petang ni nak bawa kedua-dua anak g jumpa ustaz hassan kat pkns bangi ni...baca review macam banyak yang positif...yalah dah lama sangat shopping doktor...penat melalui fasa-fasa tukaq antibiotik ni...

Sunday, 18 August 2013

Happy bday sayang

...Dah pandai cakap mcm bertih jagung...dah sibuk nak make  up...nak pakai baju cantik...suka ikut kakak mengaji...tp flash card stop pasal ramadhan ni mlm tidor awal....so dah byk baby lupa...sedih aaaa
Semoga anak mummy berjaya dunia akhirat...amin...

Saturday, 17 August 2013

Thursday, 15 August 2013

COUSIN

Ni pic balik beraya kat perlis...

Monday, 29 July 2013

Kalau Dah Rezeki

Terpanggil nak menulis pasal rezeki ni pas dok sesaja mengenang kembali perjalanan hidup...ewah...cit...dulu masa study kat u aku ni penah rasa down gila pasal susah sgt rasanya...tp berkat doa dpt gak la degree engineering ni...alhamdulillah pas masuk gomen baru tau rupanya kalau jd guru tangga gaji adalah berbeza dari org lain...itu lah nama rezeki...siap ada orang pertikaikan...sedih aih...tp itu dulu la...then tingat balik isi borang kpli...zaman 10 thn lepas kpli adalah sgt popular..borang keluaq skit sgt...satu maktab tk sampai 100...so pertama kali keluaq aku terlepas...next punya keluaq aku g beratur la kat bpg damansara tu ...yg pelik amik beria...tp tak isi..dah 2 hari tarikh tutup baru gedik isi...alhamdulillah memang rezeki...masa orang sibuk amik ptk aku penah tk amik dek kerana kerani aku tu lupa nak submit borang...ada segolongan marah kerani tu...tp aku memula memg marah dalam hati..tk marah la dia...dah jadi nak buat camna kan...tp alhamdulillah pas ja tk amik ptk tu kerajaan umum kenaikan pangkat tanpa ptk...kan ke rezeki...masa berpantang camelia pulak semua orang isi borang naik pangkat...aku lak tk dimaklumkan pun...tak dak sorang pun org ofis call dan bgtau...kebetulan datang nak check cuti..baru tau pasal adik kerani check nama rupanya aku tertinggal..siap pengisytiharan harta pun dah tarikh luput...apa lg isi dalam masa sejam dan tawakal je la...alhamdulillah...dalam waktu yg sama menteri umum 8 thn naik pangkat...dan aku la golongan terpilih tu...subhanallah banyak betul la rezeki aku ni allah bagi... Skang ni aku agak gundah pasal laki aku ni nak kena pindah...so pening la skit..pasal nak urus 2 anak kecik yang baru nak faham hal hal duniawi ni...dah la kerja aku ni outstation banyak...sapa nak jaga anak...tp aku yakin mesti ada jalannya...mintak-mintak rezeki berpihak pada kami sekeluarga...amin....

Sunday, 14 July 2013

Wednesday, 10 July 2013

Puasa Day 1

Ala...kakak gagal berpuasa hanya kerana dahaga...tk pa ari ni try lagik yer nak..."naper kakak?" " kakak tingin air oren la mumyy"...mmmm takpa la arini kakak cuba eh.....ok....minum air banyak ok jap g sahur...so semalam masa buka puasa kakak makan macam orang puasa pasal dia hanya minum air seharian....pas maghrib mengaji langsung tidoq kakak...

Tuesday, 9 July 2013

Jaga La Mulut

Antara benda tak best di facebook adalah ramai sangat hakim bijaksana terutama kat facebook aku sendiri yang mana ramai ahlinya adalah guru...perangai tak best adalah mengsharekan benda yang tak payah nak di share kot...dulu masa zaman aku remaja pun rasanya biasa ja pun kalau gedik-gedik...tapi takdak nak share kat sapa...antaq surat ja la kot...hahaha...kita pun sebagai cikgu tak payah kot nak label anak orang...kita pun ada anak sendiri...dan sebenarnya tak mudah mendidik anak zaman mencabar nih...anak kita skang kecik lagi...so skang memang dia baik ikut cakap kita...tapi selamanya kah? kalau selamanya alhamdulillah..buat nya dugaan kita lebih teruk dari mak ayah budak putri tu macam mana...

Monday, 8 July 2013

Kenangan ramadhan

2007 yasmine dilahirkan 23 ramadhan....ramadhan paling indah dalam hidup...syukur ya allah....anak yang memberi kegembiraan pada ibunya....

2009 pada 1ramadhan arwah aim muhammad raziq kembali ke sisinya....membawa kenangan indah ibu dan ayahnya dan kesedihan itu terlihat hingga kini....al fatihah

2011 camelia dilahirkan sehari sebelum ramadhan...anak yang dinanti oleh kakak dan mummy...juga membawa kebahagiaan pada kami sekeluarga....

2012 fil strok pada 7 ramadhan...sehingga kini belum menampakkan tanda pulih...semoga ramadhan kali ini membawa kegembiraan pada semua...semoga tahun ini dapat khatam...thn lepas separuh ja...membawa ke aidiladha pun tk khatam...

Semoga azam tahun ni tercapai aminnnn

Wednesday, 3 July 2013

Kenapa

Kakak tanya pagi tadi dalam sembang kereta :

kakak :Kenapa mummy garang kalau mengajar

Mummy: ye ke....

Tuesday, 2 July 2013

Gemuk

Kakak agak gemuk nak dibandingkan aku n daddynya...juga agak gelap nak dibanding dgn aku dan daddynya..maybe sebelah suami semua gelap except him dan sebelah aku lak half-half putih hitam putih so kakak mewarisi yang gelap skit...selalu kawan kat sekolah ejek dia...gemuk...mak kurus...kau gemuk...kekadand penat nak pujuk dia...so tak sat terbaca kat fb wardina..a very good advice to calm kakak la...betul la..orang suka bezakan fizikal...tapi yang baiknya makcik pengasuh merangkap driver kakak juga selalu pujuk kakak dgn good word...yasmine ni budak baik...gemuk skit tkpa..cantik dan baik..tak nakal...tk suka buang masa..yasmine selalu color...buat homework...baca iqra...orang lain tak macam yasmine...so kakak a bit confident la skang....cuma dia bz nak berpuasa sebab nak kecikkan perut katanya...how sweet kan kakak...

Sharing Is Caring

Memula nak mengajar mesti ada lesson plan....and ada la target apa nak dapat...kalau tk dapat tkpa...at least kita usaha...macam kita kat sekolah mengajar dulu la...mesti ada lesson plan untuk setahun...tapi untuk yasmine aku takdak la buat...tapi untuk camelia ni aku ada buat...sebab skang lagik banyak sumber dari homeschool dan blog pasal montessori nih...untuk permulaan last night pasal dia dah pandai cakap dan bleh follow kita pronounce adalah lebih mudah la..biasa buat flash card tunjuk picture ja...semalam atas bantuan kakak yang obses buku peter and jane kami berdua memulakan proses mengajar adik pakai flash card kakak yang lama pasal body...so semalam 5 words camelia dah dapat ...arm...leg...hand..nail..hair...maksud dapat captured di sini adalah macam ni...kita flash card yang memg tulis word tu...banyak kali la...tak kira lak berapa kali semalam aku buat...tapi last skali kita just tunjuk and dia leh dah beza card mana tulis nail...card mana tulis leg etc...yeeeeeeaaaa....happy for you adik...kalau suh tunjuk kat mana hair..nose...teeth dia bleh...tapi dia tak reti word tu la....Lupa nak snap pic...so malam ni apa saja aktiviti kami nak snap la untuk kenangan masa depan...

Paksu Bertunang

Adik terakhir dah bertunang so feeling makin tua ja la aku ni...ya lah aku mula jd cikgu dia baru form 4....sat ja masa berlalu..kenduri bulan 11....so welcome to our new family member...

Mengajar Anak Kecik

Ni cerita pengalaman sendiri yang dicoret untuk kenangan sendiri. Pengalaman aku mengajar banyak kat student sekolah menengah...ramai yang dah cerdik dan ada yang belum kenal huruf even dah sampai SPM...So bila mengajar anak sendiri bermula dari zero...adalah sangat mencabar...tapi kena banyak bersabar...ada time mood dia sangat baik belajar sampai tak nak stop..time angin dia tak nak...dia akan tetap tak nak..kena paksa buat pun tak ikhlas...ni pengalaman ajar kakak la...nak balance kan ngaji dan peter and jane pun kekadang maknya pening...so kena buat time table...penat jangan cerita...tapi walau kekadang sangat lambat dia nak dapat dan kekadang sangat laju... Semua ni adalah kenangan yang akan kena lalui sampai bila-bila...doa kita semua nak yang elok...

Thursday, 20 June 2013

Bulan- Bulan

Sat ja bulan bulan ni berlalu...ya allah...kekadang dok pikir apa lagi aku lum buat..padahal banyak ja...adoi....target kakak ja skang nak bagi dia pandai maths...adoi...awat kakak tak minat maths ni...camna la nak pupuk minat nih....

Thursday, 13 June 2013

Kembung perut

Dua tiga arini adik kembung sesaja...minum susu muntah...cian comel ini...td sesaja survey kat toko jamu...adik penjual rekomen minyak ni... sapu malam td alhamdulillah kentut...

Monday, 10 June 2013

Muka bengang kat boss

Bleh

Jaga Mulut

Pepagi ni aku tulis nak ingatkan diri sendiri pasal satu perkara. Kekadang ada orang atau mungkin aku sendiri cakap aku rasa aku nak mohon maaf. Contoh benda yang tak elok adalah - seorang pakcik/ makcik ni potong kaki pasal kencing manis dan sebagai orang yang kita dengar itulah balasan bla bla...hello cakap boleh elok sikit...seseorang ditimpa musibah...umah terbakar atau kereta accident...ha itu pasal tak bayar zakat atau tak cukup bayar zakat la...aduhai...kita tau ker org tu potong gaji bulanan bayar zakat?...kekadang cakap tak guna akal membuatkan orang luar yang dengar rasa jelik sangat...tolong la..b4 cakap..pikir..kalau musibah terjadi pada diri kita...macam mana... Kita ni suka jadi juri...thats why susah skit nak hentikan..cara paling elok aku selalu diam skang ni...tak nak join la...dah makin tua elok pikir kesan pada anak kita...dulu dapat anak murid nakal disebalik nakal aku suka marah gak....tapi agaknya bebudak ni tak amik hati..maafkan cikgu eh...pada yang suka baca blog cikgu selalu cikgu doakan yang terbaik untuk korang...ramai dah berjaya..ramai rupanya silent reader cikgu...hihi...ramai dah kawin dan berjaya ...alhamdulillah...

Saturday, 8 June 2013

Adik in action

Perasan cun...

Tuesday, 4 June 2013

Adik noti

Haippp...pantang kakak kuar dia masuk...gerammmm agaknya kakak kedekut tk bg dia masuk...

Post anak beranak

Ni antara Aktiviti yg depa suka...manja...kekdg kakak ada hati ajak g presint 16....amboi jgn mengada okeh....

Monday, 3 June 2013

Aktiviti malam ini

Siang tadi depa tidoq petang jd malam ni bateri sangat kuat...adoi...ada ja depa buat kerja...dah jerit mcm kingkong pun tk heran..

Saturday, 1 June 2013

Cuti perlis

Cam biasa dah nama cikgu wpun tk dok sekolah feeling cuti sekolah tetap sampai bila2... so ari isnin pagi amik plg murah la tiket flight kita pulang ke kampung...hoyeh...

Aktiviti harus adalah p pdg besaq..makan sarapan tiap hari kat nasik kandaq...dan makan kenduri...ptg rambut kakak...yeayyy

Friday, 24 May 2013

Thursday, 16 May 2013

Sunday, 12 May 2013

Mummy is an angel

Itu kakak kata...

Mummy happy mother's day..kakak sayang mummy...pastu terketik-ketik adik ngikut...sambil kata alhamdulillah dgn pelat...adoi geram sangat comel....mummy pun sayang kakak ngan adik...tgh hari kuar ngan paksu p makan kat ikea je pun...jimat...hiihihi

Happy mummy day

Sunday, 5 May 2013

Turn To Allah

Kalau penat dgn dugaan...kesedihan berpanjangan rasanya tk perlu diluah pada kawan atau keluarga...semua ada masalah...jadi sebaiknya amik wuduk dan baca quran insyaallah...ketenangan yg tk terungkap aku dapat

Friday, 3 May 2013

Thursday, 25 April 2013

Kakak

Span ni masuk hidung dah seminggu..sian kakak seminggu sakit hidung

Tuesday, 23 April 2013

Salah

Kakak..mummy  mintak maaf pukul kakak smlm..kakak melawan kan dah dapat habuan..bila kakak tidur sedih dan pilu hati mummy..tapi mummy tak nak kakak makin melampau..semua kakak suka dan minat mummy belikan..tapi bila kakak degil malam tadi ha kan dah dapat habuan..tiap hari mummy tak pernah lupa mendoakan kakak dan adik..jangan tinggal solat sayang..diterangi hati terima pelajaran..dilindungi allah dunia dan akhirat..
Selalu mummy dan tak pernah pukul kakak macam semalam tapi kakak melampau..mummy tahu kakak hatinya bersih..lepas kena semalam mummy peluk dan kakak minta maaf mummy rasa sayu sangat..I luv u sayang...

Sunday, 21 April 2013

Sunday, 14 April 2013

Saya 34

Eh byk kan nombor ni...alhamdulillah ..tp itu kalendar yunani.. kalau kalendar islam brapa eh...sebenarnya bila umur kita meningkat makin mengurang kita punya bateri hidup.. perasan tak..takutkan... ya allah panjangkan usiaku untuk perkara bermanfaat...panjangkan usiaku agar aku dapat mendidik anak2ku ke jalanmu...dapat berjasa pada mak dan bapaku...berkhidmat untuk keluarga ku...hadiah harijadi dari en aim..hahah..dah dapat lama...pandora ja pun...hihi..tq sebab pilih sendiri dgn paksaan....

Friday, 12 April 2013

Ni la hobinya

Sepah brg

Selepas satu projek

Nk pengsan rasa eh bila asyik kuar ni .. tp dah cari rezeki kañn

Saturday, 6 April 2013

Friday, 5 April 2013

Anak ke 2

Bulan bz

Bulan ni sgt byk keluar ke juk ju meeting jpn malas sehhh

Keciwi

Testing hp baru adalah seronok hihi

Sunday, 17 February 2013

Ku Mohon

Ya allah...aku mohon kepadaMu...jemputlah aku ke sana Ya Allah...mudahkan urusanku...aku serahkan semua urusan ku kepadaMu..lindungi anak-anakku...kepadaMu sahaja tempat aku mohon...

Wednesday, 30 January 2013

Life Without Helper

alhamdulillah i can say i can manage...haaha... 5.30 am : bangun basuh kain n sidai kain yang basuh malam punya 6.00 am : mandi, solat subuh, baca skit 2 3 ayat surah baqarah... 6.30 am : ready bag sekolah yasmine...bag baby ke umah baby sitter 6.40 am : kejut yasmine mandikan, ikat rambut 7.00 am : kejut camelia, mandikan n siapkan pakai baju omey omey 7.15 am : start enjin keta terus antar camelia umah kak norli 7.30 am : antar yasmine sekolah 7.45 am : punch ofis 1.00 pm : g smk taman maluri bagi taklimat rintis subjek aku... 6.00 pm : amik yasmine n camelia 6.30 pm : masak nasik semayang asar ( lambat pasal from kl ) 6.45 pm : masak taucu ikan jenahak dan gorang sayur bayam 7.15 pm : siap mandi dan ready bagi makan 2 budak omey itu sesambil mengadap tv cerita sehingga hujung nyawa 7.45 pm : semayang maghrib dgn yasmine dan iqra yasmine 8.15 pm : menengok yasmine membaca bacalah anakku buku 4 sampai abis...saja suh ulang 9.15 pm : g alamanda beli refill mac yang dah nk abis tuh... 10.00 pm : balik umah dan tidokan anak 11.00 pm : basuh baju sidai baju lipat kain kemas umah 12.00 pm : semayang isyak dan tido.........penat sesangat.. tp tkpa jumaat ada bibik dtg kemas umah dan cuci toilet 3 bilik air.....tp yang penting we are happy jugak without helper....alhamdulillah....kakak pandai jaga adik masa kita bz memasak .... main sesama...

Wednesday, 16 January 2013

Kakak @ Transit

Kakak...best ke umah makcik ___.... ok jer...naper...ok la mummy suka tanya dia kata..hahaha...kakak makan apa...ayam pedas...sedap...kakak happy situ...ok la...tp ada cat name popeye...kakak tak suka...sian dia...nak buat camna kakak..as long as makcik tu baik..kekadang kita kena belajar adapt suasana rumah orang...kan...tk nak cerewet yer...mummy sayang kakak..nanti kalau dapat maid yang ok kita dok umah...

Monday, 14 January 2013

Paranoid Mummy

What type of mum are you ? 1. Paranoid mummy - yea itu aku leh describe diri aku la...not of my judgement...tp my close fren n satu doktor kat kpj kajang...lupa nama dr tu...sebab apa : 1. sangat risaukan camelia yang hanya boleh berdiri tp tak bleh berjalan...eh? sgt lasak...pandai naik turun tangga...pandai panjat grill...tp tak reti berjalan..gigi dah tumbuh penuh even gigi geraham 2. selalu risaukan yasmine sejak kes cikgu silap tuh...skang dah ok skit la..tp tiap malam memang kakak kena paksa ... hahahaha....sian dia... 3. takut sgt pada outsider/ stranger...sampaikan yasmine naik van p menghendap...teruk gak nih...kalau makcik exora tuh tau la...siap beli bantal n toto bagi yasmine bawak pi transit takut anak aku tuh org bg tido bantal busuk...bleh?... mesti makcik transit pun meluat kat mama yasmine...ihihhihi 4. semalam pi survey rumah orang nk mengasuh camelia..reject...rumah makcik tuh sepah dan kotor...ni bukan lagi paranoid...ni kira cerewet kot.... 5. sangat isaukan bebudak tuh kalau org lain bawak/ drive kereta kecuali pada my adik-adik n kakak sahaja aku percaya...so yasmine n camelia tk penah dpt chance naik kereta org lain selain my siblings...naik motor ? lagik tak payah... so daddy motor baru awk naik je sorang yer...

Sunday, 13 January 2013

Kakak dan Cita-Cita

Mummy : Best sekolah harini ? Kakak : Best...arini draw house... Mummy : Kakak draw house apa ? Kakak : Bunglow... Mummy : Naper tak draw umah Perlis ... umah kita tu... Kakak : Kakak tknk umah putrajaya cam kita..tknk umah perlis kita...kakak nak camni... (sambil tunjuk umah banglo yang tiap hari kami lalu..umah tu 3 juta ) Mummy : Mummy doakan kakak beli nanti amin... ( sambil angkat tangan dia aminkan juga)...dari kecil itu la yang dia suka sebut..nak house itu...kakak- kakak kalau daddy n mummy kaya mesti mummy dah beli kak....mummy cuma doakan tercapai cita-cita kakak yer....

Yasmine Di Sekolah Baru

Alhamdulillah dah seminggu ni dia happy ja g sekolah baru...nampak lain skit la...solat macam biasa...amik wuduk n solat sendiri sambil di monitor gak la...dah tau timetable sendiri waktu mana nak main n nak belajar...hubungan sosial macam makin ok..esok bermula episod kakak ke umah transit dan naik van...semalam dek kerana penat kot dia mengigau bacaan dia ... hahaha...kakak-kakak...

Wednesday, 9 January 2013

Aku Yang Diuji

Kes 1: Memula aku macam pening kepala nak pikir mana yasmine nak sekolah...sampai la 2 ari lepas..." cikgu ... macam mana yasmine kat sini yer...soalan pertama aku..."oh Yasmine she's quit slow n still cannot read..." " what? aku macam dah disimbah darah naik ke kepala..since bulan 3 thn lepas aku memg all out mengajar dia...even not everyday aku memg push her...n hasilnya dia bleh membaca suku kata dan membaca yang simple word...eh..cikgu ni biar betul...yelah yasmine dah sekolah yang sama terlalu lama...sepanjang mengajar kakak memg tak berapa fokus...tp setakat suku kata 2 aja memg ok...aku pakai buku bacalah anakku...masa bersembang dgn cikgu kat sekolah tu aku tanya la dia pakai buku apa..n dia plak tak leh bagi buku apa dia pakai...aiyoo aku bayar mahal setiap bulan dan setiap malam aku mengajar n as a mum n teacher memg aku drill dia sampai kekadang dia bosan kot dgn aku...aku admit la yasmine memang seorang yang sgt sukar didekati...dia tkan cakap dgn orang dia tk kenal..n sampai skang aku terkenang kata-kata cikgu tu..yasmine tak kenal huruf n tk tau suku kata...tkkan selama ni dia hafal kot...musykil..tp aku amik pendekatan yang positif...yes aku menangis mendengar statement tu...memula rasa down...dan sedih dia cakap in front of yasmine..cikgu what the hell ko nak komen anak aku depan dia...balik dalam keta aku tenangkan diri...selepas solat aku mohon pada allah permudahkan anak aku menerima pelajaran dan aku teringat balik..thn lepas aku memg nak antar yasmine ke prasekolah....aku discuss dgn daddy yasmine n finally we decide to send her to prasekolah...maybe perangai kakak ni dah terbiasa disana n semua selok belok dia tau..n tak sesuai...malam tu aku saja amik buku lain....aku amik n suruh kakak baca lagik buku tu depan aku...kakak sayang tolong mummy jap...kakak tgk ni dia tulis apa...oohhh...ini bapa baca buku...kenapa mummy...ni lak...gu..ni...guni...ok.... ni buku baru ke...dia tanya...aah...kakak kita tukar sekolah baru nak? ok...best ke sekolah baru...best la... Esoknya pagi lagi aku antar n dia mengangis dalam kelas...tp sekejap ja...alhamdulillah...dia dpt sesuaikan diri...kul 12 aku pick up nampak dia dah happy...so sempat cakap dgn cikgu dia yang baru...dia bgtau cikgu buku ni sama macam buku mummy saya ajar saya...cikgu kita nak guna buku ni yer?... Till now i wonder why cikgu kat tadika lama cakap gitu...tkpa lah cikgu..kata2 cikgu dah membuat saya tersedar...saya positif dan terima anak saya seadanya dan akan tidak jemu mengajar...saya pun memang minat mengajar...even skang kat ofis sy tak apply tapi untuk anak saya saya cuba jadik ibu yang terbaik...saya memg mengajar yasmine iqra sendiri...saya mengajar dia solat sendiri alhamdulillah..walaupun lambat tp saya puas..skang kakak dah mula apply sembahyang maghrib dan subuh...yang lain dia lum...setiap hari mula tahun baru mummy dah mula tukar style berdoa...semua doa memohon yasmine saffieya...n hasilnya kakak happy doa menyebut nama dia like...ya allah ya tuhanku...aku memohon padamu ya allah...terangilah hati anak kesayanganku yasmine saffieya dan camelia saffieya menerima pelajaran..menjadi anak soleh...berjaya dunia dan akhirat...

Tuesday, 1 January 2013

2013

Rasanya tahun bila pun kalau dah nama baru semua elok ja...kan...:) so tahun baru kita buka buku baru..yang pasti umur makin meningkat even kau cakaplah eh i lahir bulan disember...kennnnzzzz....memasing perasan nak muda aja...but aku rasa makin umur meningkat..yes thn ni 34..banyak kan angka ni...hahahah...tkpa makin matang dan makin byk yang harus diperbaiki..maklum anak2 makin meningkat besar.... semua yang diharapkan pasti yang bebaik aja...amin...