Monday, 29 July 2013

Kalau Dah Rezeki

Terpanggil nak menulis pasal rezeki ni pas dok sesaja mengenang kembali perjalanan hidup...ewah...cit...dulu masa study kat u aku ni penah rasa down gila pasal susah sgt rasanya...tp berkat doa dpt gak la degree engineering ni...alhamdulillah pas masuk gomen baru tau rupanya kalau jd guru tangga gaji adalah berbeza dari org lain...itu lah nama rezeki...siap ada orang pertikaikan...sedih aih...tp itu dulu la...then tingat balik isi borang kpli...zaman 10 thn lepas kpli adalah sgt popular..borang keluaq skit sgt...satu maktab tk sampai 100...so pertama kali keluaq aku terlepas...next punya keluaq aku g beratur la kat bpg damansara tu ...yg pelik amik beria...tp tak isi..dah 2 hari tarikh tutup baru gedik isi...alhamdulillah memang rezeki...masa orang sibuk amik ptk aku penah tk amik dek kerana kerani aku tu lupa nak submit borang...ada segolongan marah kerani tu...tp aku memula memg marah dalam hati..tk marah la dia...dah jadi nak buat camna kan...tp alhamdulillah pas ja tk amik ptk tu kerajaan umum kenaikan pangkat tanpa ptk...kan ke rezeki...masa berpantang camelia pulak semua orang isi borang naik pangkat...aku lak tk dimaklumkan pun...tak dak sorang pun org ofis call dan bgtau...kebetulan datang nak check cuti..baru tau pasal adik kerani check nama rupanya aku tertinggal..siap pengisytiharan harta pun dah tarikh luput...apa lg isi dalam masa sejam dan tawakal je la...alhamdulillah...dalam waktu yg sama menteri umum 8 thn naik pangkat...dan aku la golongan terpilih tu...subhanallah banyak betul la rezeki aku ni allah bagi... Skang ni aku agak gundah pasal laki aku ni nak kena pindah...so pening la skit..pasal nak urus 2 anak kecik yang baru nak faham hal hal duniawi ni...dah la kerja aku ni outstation banyak...sapa nak jaga anak...tp aku yakin mesti ada jalannya...mintak-mintak rezeki berpihak pada kami sekeluarga...amin....

Sunday, 14 July 2013

Wednesday, 10 July 2013

Puasa Day 1

Ala...kakak gagal berpuasa hanya kerana dahaga...tk pa ari ni try lagik yer nak..."naper kakak?" " kakak tingin air oren la mumyy"...mmmm takpa la arini kakak cuba eh.....ok....minum air banyak ok jap g sahur...so semalam masa buka puasa kakak makan macam orang puasa pasal dia hanya minum air seharian....pas maghrib mengaji langsung tidoq kakak...

Tuesday, 9 July 2013

Jaga La Mulut

Antara benda tak best di facebook adalah ramai sangat hakim bijaksana terutama kat facebook aku sendiri yang mana ramai ahlinya adalah guru...perangai tak best adalah mengsharekan benda yang tak payah nak di share kot...dulu masa zaman aku remaja pun rasanya biasa ja pun kalau gedik-gedik...tapi takdak nak share kat sapa...antaq surat ja la kot...hahaha...kita pun sebagai cikgu tak payah kot nak label anak orang...kita pun ada anak sendiri...dan sebenarnya tak mudah mendidik anak zaman mencabar nih...anak kita skang kecik lagi...so skang memang dia baik ikut cakap kita...tapi selamanya kah? kalau selamanya alhamdulillah..buat nya dugaan kita lebih teruk dari mak ayah budak putri tu macam mana...

Monday, 8 July 2013

Kenangan ramadhan

2007 yasmine dilahirkan 23 ramadhan....ramadhan paling indah dalam hidup...syukur ya allah....anak yang memberi kegembiraan pada ibunya....

2009 pada 1ramadhan arwah aim muhammad raziq kembali ke sisinya....membawa kenangan indah ibu dan ayahnya dan kesedihan itu terlihat hingga kini....al fatihah

2011 camelia dilahirkan sehari sebelum ramadhan...anak yang dinanti oleh kakak dan mummy...juga membawa kebahagiaan pada kami sekeluarga....

2012 fil strok pada 7 ramadhan...sehingga kini belum menampakkan tanda pulih...semoga ramadhan kali ini membawa kegembiraan pada semua...semoga tahun ini dapat khatam...thn lepas separuh ja...membawa ke aidiladha pun tk khatam...

Semoga azam tahun ni tercapai aminnnn

Wednesday, 3 July 2013

Kenapa

Kakak tanya pagi tadi dalam sembang kereta :

kakak :Kenapa mummy garang kalau mengajar

Mummy: ye ke....

Tuesday, 2 July 2013

Gemuk

Kakak agak gemuk nak dibandingkan aku n daddynya...juga agak gelap nak dibanding dgn aku dan daddynya..maybe sebelah suami semua gelap except him dan sebelah aku lak half-half putih hitam putih so kakak mewarisi yang gelap skit...selalu kawan kat sekolah ejek dia...gemuk...mak kurus...kau gemuk...kekadand penat nak pujuk dia...so tak sat terbaca kat fb wardina..a very good advice to calm kakak la...betul la..orang suka bezakan fizikal...tapi yang baiknya makcik pengasuh merangkap driver kakak juga selalu pujuk kakak dgn good word...yasmine ni budak baik...gemuk skit tkpa..cantik dan baik..tak nakal...tk suka buang masa..yasmine selalu color...buat homework...baca iqra...orang lain tak macam yasmine...so kakak a bit confident la skang....cuma dia bz nak berpuasa sebab nak kecikkan perut katanya...how sweet kan kakak...

Sharing Is Caring

Memula nak mengajar mesti ada lesson plan....and ada la target apa nak dapat...kalau tk dapat tkpa...at least kita usaha...macam kita kat sekolah mengajar dulu la...mesti ada lesson plan untuk setahun...tapi untuk yasmine aku takdak la buat...tapi untuk camelia ni aku ada buat...sebab skang lagik banyak sumber dari homeschool dan blog pasal montessori nih...untuk permulaan last night pasal dia dah pandai cakap dan bleh follow kita pronounce adalah lebih mudah la..biasa buat flash card tunjuk picture ja...semalam atas bantuan kakak yang obses buku peter and jane kami berdua memulakan proses mengajar adik pakai flash card kakak yang lama pasal body...so semalam 5 words camelia dah dapat ...arm...leg...hand..nail..hair...maksud dapat captured di sini adalah macam ni...kita flash card yang memg tulis word tu...banyak kali la...tak kira lak berapa kali semalam aku buat...tapi last skali kita just tunjuk and dia leh dah beza card mana tulis nail...card mana tulis leg etc...yeeeeeeaaaa....happy for you adik...kalau suh tunjuk kat mana hair..nose...teeth dia bleh...tapi dia tak reti word tu la....Lupa nak snap pic...so malam ni apa saja aktiviti kami nak snap la untuk kenangan masa depan...

Paksu Bertunang

Adik terakhir dah bertunang so feeling makin tua ja la aku ni...ya lah aku mula jd cikgu dia baru form 4....sat ja masa berlalu..kenduri bulan 11....so welcome to our new family member...

Mengajar Anak Kecik

Ni cerita pengalaman sendiri yang dicoret untuk kenangan sendiri. Pengalaman aku mengajar banyak kat student sekolah menengah...ramai yang dah cerdik dan ada yang belum kenal huruf even dah sampai SPM...So bila mengajar anak sendiri bermula dari zero...adalah sangat mencabar...tapi kena banyak bersabar...ada time mood dia sangat baik belajar sampai tak nak stop..time angin dia tak nak...dia akan tetap tak nak..kena paksa buat pun tak ikhlas...ni pengalaman ajar kakak la...nak balance kan ngaji dan peter and jane pun kekadang maknya pening...so kena buat time table...penat jangan cerita...tapi walau kekadang sangat lambat dia nak dapat dan kekadang sangat laju... Semua ni adalah kenangan yang akan kena lalui sampai bila-bila...doa kita semua nak yang elok...